Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  21/05/2020
Data da última atualização:  10/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARCELOS, S. C. de; EGITO, A. S. do; SANTOS, K. M. O. dos; MORAES, G. M. D. de; TEIXEIRA SÁ, D. M. A.
Afiliação:  SAMUEL CARNEIRO DE BARCELOS, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará (IFCE) - Campus Limoeiro do Norte, Limoeiro do Norte, CE, Brazil; ANTONIO SILVIO DO EGITO, CNPC; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CTAA; GEORGIA MACIEL DIAS DE MORAES, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará (IFCE) - Campus Sobral, Sobral, CE, Brazil; DANIELE MARIA ALVES TEIXEIRA SÁ, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará (IFCE) - Campus Sobral, Sobral, CE, Brazil.
Título:  Effect of acerola (Malpighia emarginata DC) pulp incorporation on potentially probiotic Petit-Suisse goat cheese.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Processing and Preservation, v. 44, n. 7, e14511, Jul. 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1111/jfpp.14511
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Petit-Suisse goat cheese with multifunctional properties associated with acerola pulp and a potentially probiotic autochthonous strain of Lactobacillus plantarum were developed. The effect of incorporating acerola pulp into the cheese on the viability and survival of Lb. plantarum to in vitro gastrointestinal conditions, antioxidant capacity, and sensory features were studied. The freeze-dried culture of Lb. plantarum exhibited high viability (8.34 log CFU/g), which remained above 8 log CFU/g in the cheeses. Acerola pulp incorporation did not affect in vitro survival of the probiotic (73% at 14 days), and enriched the Petit-Suisse cheese with antioxidant compounds, increasing concentrations of ascorbic acid, and polyphenols (up to 132.73 mg.100/g and 255.08 mg.100/g, respectively), and EC50 values of DPPH. and ABTS.+ (up to 6,331.74 g/g DPPH. and 7.91 µM Trolox/g, respectively). The cheese showed high sensory acceptance. Practical applications: Petit-Suisse cheese flavored added by acerola pulp is promising as a multifuncional food product. The use of acerola pulp is an interesting option, as the fruit is well accepted and Brazil is one of the largest producers in the world. In this study, acerola pulp (10%) and potentially probiotic Lb. plantarum CNPC003 were used to develop Petit-Suisse goat cheese. The effect of acerola pulp on physicochemical, probiotic, and antioxidant properties were evaluated. Acerola pulp can provide remarkable antioxidant activity without ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Alimento funcional; Antioxidant capacity; Antioxidant properties; Capacidade antioxidante; Probiótico; Queijo de cabra.
Thesagro:  Polpa de Fruta; Produto Derivado do Leite; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Dairy products; Food technology; Fruit pulp; Functional properties; Goat cheese; Lactobacillus plantarum; Probiotics.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC39593 - 1UPCAP - DD
CTAA14913 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  05/12/2012
Data da última atualização:  03/04/2013
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  RODRÍGUEZ-ZUÑIGA, U. F.; SILVA, G. M.; NASCIMENTO, V. M.; WOLF, L. D.; CARNEIRO, R. L.; FARINAS, C. S.; SILVA, W. T.; CRUZ, A. J.; GIORDANO, R. L.; GIORDANO, R. C.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA; WILSON TADEU LOPES DA SILVA, CNPDIA.
Título:  Structural study as a support for predictive NIR analysis of multiple pretreated sugarcane bagasse samples for ethanol production.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: SYMPOSIUM ON BIOTECHNOLOGY FOR FUELS AND CHEMICALS, 34., 2012, New Orleans. Abstract... Old Lee Highway: Society for Industrial Microbiology & Biotechnology, 2012. Paper 21368.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Evento.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/80420/1/Proci-12.00179.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA14138 - 1UPCRA - PPPROCI-12.001792012.00179
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional